תקני חשבונאות
העידן בו אנו חיים ופועלים מתאפיין בקיום יחסי מסחר ועסקים עם מדינות שונות ברחבי העולם כדבר שבשגרה. אחד הכלים המרכזיים שמאפשרים לנו לעמוד על טיבו של ארגון עסקי מסוים הוא קריאה וניתוח הדו"חות הכספיים של הארגון. את הדו"חות הכספיים של הארגון ניתן לרשום ולחשב לפי שיטות שונות. כאן למעשה נכנסים לתמונה תקני חשבונאות, עליהם תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר שלפניכם
תקני חשבונאות – רקע מקדים
כל חברה וארגון המעוניינים להתפתח ולהתקדם מבחינה כלכלית, מבינים כי עליהם לחשוב בגדול ולהשקיע את המשאבים הראויים בכדי להתפתח לשווקים בינלאומיים ובעידן הגלובלי של ימינו, יחסי מסחר עם מדינות מעבר לים מעולם לא היו פשוטים ונוחים יותר.
בבואנו להתקשר עם חברה מסוימת, הן כלקוחות והן כמשקיעים, אחד הדברים המהותיים שעלינו לבדוק היטב הם הדו"חות הכספיים של החברה. דו"חות אלה סוקרים את פעילות החברה על פני תקופת זמן מוגדרת, תוך התייחסות מפורטת להוצאות והכנסות של החברה וכן לשורת הרווח הנקי (הכנסות בקיזוז הוצאות).
מאחר וקיימות מספר דרכים לערוך את הדו"חות הכספיים, במיוחד כשמדובר במדינות שונות, שכל אחת מנסחת את החוקים והכללים שלה – נדרש למצוא פתרון שיביא לאחידות הדו"חות, כשאחד מהפתרונות הללו הוא תקני חשבונאות.
תקני חשבונאות בינלאומיים
תקני חשבונאות נועדו להגדיר את הכללים וההנחיות לעריכת דו"חות כספיים, במטרה ליצור שפה חשבונאית גלובלית שתהיה מובנת לכולם. כך, דו"ח כספי של חברה ישראלית העומדת בתקני החשבונאות הבינלאומית, אמור להיות נוח וברור לקריאה עבור רואי חשבון, בעלי חברות, משקיעי, רגולטורים ושאר מתעניינים מרחבי העולם.
כיום, התקינה הבינלאומית החשבונאית המרכזית בתחום היא תקן IFRS, המסדיר את תקני הדיווח הכספיים, תוך העמדת קריטריונים ברורים למדידה של הוצאות, הכנסות, נכסים והתחייבויות עתידיות, פרמטרים המהווים את הבסיס לעריכת דו"חות כספיים.
תקני חשבונאות בישראל
בישראל ניתן למצוא מספר תקני חשבונאות, המנוהלים ומרוכזים באמצעות המוסד הישראלי לתקינה בחשבונאות:
- תקן חשבונאות מספר 15
מתייחס לאופני המדידה וההפחתה של רכוש קבוע, לקבות התייחסות לעלויות שיפוץ ושיפור בנכס במהלך תקופת האחזקה בו.
- תקן חשבונאות מספר 19
מתייחס למיסוי על ההכנסה ומבוסס על תקן חשבונאות בינלאומי מספר 12.
- תקן חשבונאות מספר 27
מתייחס למדידה והצגה חשבונאית של נדל"ן המוחזק לצורך השקעה.
האם כל החברות בישראל מחויבות לעמוד בתקני החשבונאות?
המוסד הישראלי לתקינה חשבונאית קבע במהלך שנת 2005 כי הדו"חות הכספיים של חברות ייערכו לפי תקני IFRS הבינלאומיים. קביעה זו מתייחסת רק לחברות ציבוריות. לפיכך, חברות פרטיות יכולות עדיין לערוך את הדו"חות הכספיים שלהן בהתאם לתקני החשבונאות של המוסד הישראלי לתקינה חשבונאית.
עמידה בתקני חשבונאות – כך תעשו זאת נכון
עמידה בתקני חשבונאות ישראליים או בינלאומיים, מחייבת לפעול בהתאם לדרישות התקן וכוללת תהליכי הטמעה ויישום של התהליכים הללו בארגון. תקני החשבונאות אמנם אינם משתנים באופן תדיר ועדיין, נדרש לבצע מעקב ובקרה אחר דרישות התקן ויישומן, בכדי להבטיח 100% הצלחה בביקורות. לכן, חשוב להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית שמחזיקה יועצים מומחים ובעלי ניסיון בתחום. אלו יוכלו ללוות אתכם לאורך כל התהליך, לסייע בהליך הטמעת דרישות התקן ולוודא כי תקבלו את תו התקן המבוקש.
לסיכום
עמידה בתקני החשבונאות נועדה בסופו של דבר ליצור שקיפות ואחידות בין הדו"חות הכספיים של חברות מכל רחבי העולם, שיביאו להגברת האמון של ציבור המשקיעים בשווקים הפיננסיים הגלובליים ובחברות עצמן. תקני החשבונאות בישראל מבוססים בעיקר על התקינה הבינלאומית. בכדי לוודא כי הארגון שלכם אכן עומד בתנאים ובדרישות התקן, מומלץ להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית ומנוסה בתחום.
מלבד תקני החשבונאות, חברת Nextep מסייעת בהטמעת תקנים נוספים שארגונים רבים נדרשים לעמוד בהם, כגון תקן ISO 9001 לניהול איכות, תקן ISO 27001 לאבטחת מידע, וכמובן תקנים רבים נוספים. עמידה בתקנים אלו מחזקת את האמינות והמקצועיות של הארגון בעיני לקוחות ומשקיעים פוטנציאליים.