דף הבית > מידע מקצועי > תקינה בינלאומית

תקינה בינלאומית

תרבות הצריכה המערבית והעידן הגלובלי בו אנחנו חיים, מביאים אותנו לצרוך מגוון מוצרים שונים, הן מתוצרת מקומית והן ממדינות שונות ברחבי העולם. בכדי להבטיח כי אכן מדובר במוצרים איכותיים ובטיחותיים לשימוש, קיימת תקינה בינלאומית מחייבת למגוון מוצרים. אילו סוגי תווי תקן נמצאים תחת התקינה הבינלאומית? וכיצד נוכל לוודא עמידה בתקנים הבינלאומיים? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם

מהי תקינה בינלאומית?

בעולם המודרני בו אנחנו חיים, אפשרויות הצריכה המגוונות מציעות לנו שפע מוצרים לבחירתנו, מתחומי הטכנולוגיה, תעשייה, קוסמטיקה ועוד, כשחלקם אף מגיעים ממדינות מרוחקות במיוחד. תקינה בינלאומית אחראית למעשה על פיתוח תקנים אחידים שיאפשרו שימוש בטוח במוצרים השונים, תוך קביעת הסטנדרטים הנדרשים לעמידות המוצר הספציפי בדרישות הסף שהוגדרו על ידי מומחים ממדינות שונות.
הגופים המרכזיים שעוסקים בתקינה בינלאומית הם:
ISO (ארגון התקינה הבינלאומי)
מטה ארגון התקינה יושב בז'נבה, שוויץ והוא אחראי למעשה על הגדרת תקנים תעשייתיים ומסחריים, הנחשבים לתקנים מחייבים בחוזים מסחריים רבים.

• IEC (הנציבות הבינלאומית לאלקטרוטכניקה)
הנציבות הבינלאומית לאלקטרוטכניקה אחראית על התקינה של מוצרים בתחום החשמל והאלקטרוניקה, כשתקנים רבים מפותחים ביחד עם ISO.

• ITU (איגוד הטלקומוניקציה הבין-לאומי)
ארגון האחראי על תקינה בתחום התקשורת האלקטרונית.

מהי המטרה של תקינה בינלאומית?

לכל מוצר יש את השימוש הייעודי והמיוחד לו. התקנים הבינלאומיים נועדו להבטיח סטנדרטים מוסכמים של אותם מוצרים, מתוך מטרה לשמור על בטיחות ואיכות המוצרים בשווקים ובתעשיות השונות מכל רחבי העולם.
מלבד עניין בטיחות השימוש במוצר והגדרתו כמוצר איכותי באמצעות עמידה בתקנים הבינלאומיים, לתקינה בינלאומית קיימת מטרה נוספת, חשובה לא פחות – לאפשר אחידות תקינה בין המדינות השונות, ובכך לעודד את הסחר הבינלאומי ולהפחית מכשולים שעלולים לצוץ בתהליך המסחר.

תקנים בינלאומיים מרכזיים שכדאי להכיר

התקינה הבינלאומית אחראית על קביעת תקנים רבים ומגוונים – בין הבולטים שבהם נמנים:

• תקן 2015:ISO 9001
תקן זה נועד להבטיח ניהול איכות וכרוך בתהליך של הטמעת תהליכים בארגון, הקמת מנגנונים ניהוליים לבקרה שוטפת, כתיבת נהלים והוראות עבודה ומבדקים חיצוניים, בכדי לעמוד בדרישות התקן.

• תקן ISO/IEC 17025
תקן זה מגדיר את הדרישות הבסיסיות לכשירות מעבדות, כשעמידה בתנאי התקן הופכת את המעבדה למעבדה מוסכמת, המקבלת הכרה רשמית ביכולות ובכשירות המקצועית שלה.

• תקן ISO 22716
מטרתו של התקן להבטיח תנאי ייצור נאותים בתחום התמרוקים והקוסמטיקה, תוך התייחסות לכל תהליכי הייצור, הבקרה והאחסון של המוצרים השונים. הטמעת התקן בארגון תאפשר לנהל סיכונים בצורה אופטימלית, לייעל את תהליכי העבודה וליצור רושם חיובי ותחושת ביטחון אצל הלקוחות ובעלי העניין בארגון.

כיצד נוכל לוודא עמידות בתקנים בינלאומיים?

התקינה הבינלאומית מתעדכנת ומשתנה באופן תדיר. תקנים שהיו רלוונטיים בשנה מסוימת, יכולים כבר להיות לא רלוונטיים בשנה שלאחריה. על מנת לוודא שהארגון שלכם עומד בתקינה הבינלאומית העדכנית, חשוב להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית ומנוסה בתחום, שתייעץ ותלווה אתכם לאורך כל התהליך – החל מתהליכי ההכנה והטמעת הנהלים בארגון לצורך עמידה בדרישות התקן, דרך בדיקות התקן הרלוונטיות ועד לקבלת תעודת התקן המעידה כי הארגון והמוצרים שלו אכן עומדים בדרישות התקינה הבינלאומיות המחמירות.

לסיכום

תקינה בינלאומית נועדה להבטיח שימוש בטוח במוצרים השונים ולהעיד על כך שמדובר במוצר איכותי. עמידה בתקנים הבינלאומיים יכולה לסייע לארגון לייעל את תהליכי העבודה, להקל על תהליכי מסחר גלובליים וליצור תחושת ביטחון ושקט נפשי אצל הלקוחות. על מנת לוודא עמידה בדרישות התקינה הבינלאומית השונות, מומלץ להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית ומנוסה בתחום, שתייעץ ותלווה אתכם לאורך כל הדרך, עד לקבלת תעודת התקן המתאימה.