הטמעת תקן ISO 14001 ברשות שדות התעופה – נקודת מבט אישית
לחברת נקסטפ הגעתי ביולי 2015 והתחלתי לעבוד כיועץ ארגוני להטמעת תקני ISO 14001 ו-ISO 9001. מאחר והשכלתי וניסיוני התעסוקתי הנם בתחום איכות הסביבה, התמקדתי בתחום איכות הסביבה בהתאם לתקן ISO 14001.
שנה לאחר קליטתי בחברת נקסטפ גויסתי לספק שירותים ליחידה לאיכות הסביבה ברשות שדות התעופה בתפקיד רכז מערכת ניהול סביבתי מטעם נקסטפ. למעשה עברתי לצד השני של מערך העבודה.
מה זאת אומרת? לפני כן הגעתי לארגון בתור היועץ שמכין את הארגון לקראת תהליך ההסמכה לתקן ועבדתי אל מול מנהל האיכות בארגון. אותו מנהל האיכות נדרש היה להמשיך ולתחזק את מערכת הניהול שבניתי עבורו עם השלמת הפרויקט.
כעת, אני הוא "מנהל האיכות" אשר מתחזק מערכת הניהול של רש"ת! כלומר, אני מבצע את הבקרות הנדרשות על מנת להבטיח עמידה של דרישות התקן וכמובן דרישות החוק. הפעם הפרויקט ממשיך וממשיך. הפרויקט הוא אחד והוא העיקר (משרה מלאה). התפנית הזאת הייתה מעניינת עבורי ועד היום אני מאותגר מעבודתי במחלקה.
לכל המאמרים על ISO 14001
אז והיום
בתור יועץ הייתי ממוקד מטרה בלהספיק להשלים כמה שיותר פרויקטים בצורה המקצועית והטובה ביותר בהתאם לשביעות רצון הלקוח וכמובן המעסיק שלי. היום לעומת זאת הכמות היא פחות ה"פקטור" אלא האיכות. זה בעיני ISO אמיתי! להשקיע את כל כולך בשיפור מתמיד של תהליכי העבודה בארגון תוך שמירת האיזון בין הצרכים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים.
כמו כן, לפעול לניהול, פיתוח, תפעול ואחזקת מערכת הניהול הסביבתי באופן בר קיימא וארוך טווח וכל זאת לא רק כדי לעשות רושם במבדק השנתי אל כדי לייעל לעצמך את העבודה ולייצר ראייה תהליכית. עם זאת, השתלבותי בתפקיד החדש ובטח בארגון כמו רש"ת לא עברו חלק. מדובר על גוף ענק, מסועף ומורכב ונדרשת המון סבלנות וסובלנות למצוא מקומך בהיררכיה הפנים ארגונית. זה שונה מכל ארגון אחר שהייתי בו ובהחלט לא היה קל.
עם הגעתי למחלקה כבר הייתה מערכת ניהול אבל היא לא הייתה ממש מתוחזקת. כלומר התהליכים היו מוגדרים אבל בפועל מטלות לא בוצעו במועד הנדרש ובאופן הרצוי. לדוגמה הייתה תכנית מבדקים שנתית אך בפועל נבדקו 3 מתקנים (שדה תעופה פנים ארצי/ מעבר גבול) מתוך 12 מתקנים בתחום רש"ת.
כאשר התחלתי ללמוד העבודה- נעשה קצת יותר "סדר בבלאגן" כמו ש-ISO נועד לעשות וזה בא לידי ביטוי בתיעוד, פיקוח ובקרה שוטפים על כלל ההיבטים הסביבתיים ברש"ת ביניהם: איכות מים, קולחין ושפכים, ניהול פסולת, אנרגיה, רעש, איכות אוויר וחסכון במשאבים, ביצוע מבדקים פנימיים וסקרי הנהלה, הפקת דו"חות וממצאי בדיקות על מפגעים סביבתיים בצירוף הנחיות להסדרת פערים, עריכת מסמכים, נהלים והוראות עבודה, הדרכת העובדים ועוד.
ייחודו של התקן
חשוב להבין כי התקן מאפשר חופש פעולה והצדקה להניע מהלכים אסטרטגיים בתחום איכות הסביבה. למשל לא קיימת דרישת חוק להתקנת פאנלים סולאריים על גג הטרמינל לטובת ייצור אנרגיה מתחדשת, אולם לפי מדיניות איכות הסביבה הנגזרת מהתקן קיימת חובה ליוזמה סביבתית וקביעת מטרות ויעדי קיימות. על כן מערכת ניהול העונה על דרישות התקן ואף יותר מכך, בהכרח תביא לבצועים מרשימים בתחום קיימות.
היום כאשר מסתכלים אחורה ניתן לתאר את מהלך הדברים ב-3 שלבים: לפני התקן, בניית התקן והשלב בו אני נכנסתי לתמונה – תחזוקה וניהול של התקן. אני מרגיש שמה שיצרתי בעזרתם של אנשי היחידה מאמת מקדם ומניע הישגים מעניינים וחשובים בנושאי סביבה ושמח להיות חלק מזה. אני שמח שאני לא חלק מארגון שכותב מבדק פנימי וסקר הנהלה יומיים לפני המבדק החיצוני. אני גאה שבזכות עבודתי נעשה צמצום בסיכונים לאיכות הסביבה ולכל מי שמאמין ש-ISO זה שטויות הנה חומר למחשבה- תאחסנו פפריקה אדומה באריזה שכתוב עליה פפריקה חריפה זה נראה אותו הדבר אבל האריזה מטעה אז נפגע התבשיל, בשלב הבא תשנו את השם על האריזה לתבלין הנכון אבל לאחר זמן מה תזרקו אותו כי פג תוקפו של התאריך למרות שהיה שייך לתבלין המקורי ועכשיו גם אין תבלין בכלל.
לסיכום ISO אמיתי הוא כזה שמתוחזק באופן שוטף כמו שאנחנו עושים פה ביחידה.
נכתב על ידי טומי ידידיה, יועץ איכות המתמחה בתקני ISO 14001 לניהול איכות הסביבה, OHSAS 18001 לניהול בטיחות ו-ISO 9001 לניהול איכות
השאירו פרטים כאן לקבלת מידע טלפוני אודות הטמעת תקן ISO 14001 בארגונכם או התקשרו ל- 03-9550222
יש לכם שאלות נוספות? צוות היועצים של נקסטפ ישמח לענות לשאלותיכם ולייעץ לכם בכל עניין הקשור לתקני ISO.