דף הבית > מידע מקצועי > תקן AS9100D – כל מה שצריך לדעת

תקן AS9100D – כל מה שצריך לדעת

ארגונים העוסקים בפיתוח מוצרים ו/או מתן שירותים בתחום התעופה, החלל והביטחון, נדרשים מטבע הדברים ואופי העיסוק לעמוד בדרישות רגולטוריות שונות. אחד מתווי התקינה הבולטים בתחום הוא תקן AS9100D לניהול איכות.

AS9100D הוא תקן בינלאומי שנבנה על ידי האיגוד לאיכות International Aerospace Quality Group – IAQG.

התקן מגדיר דרישות לניהול ותחזוקה של מערכת ניהול איכות לארגונים העוסקים בפיתוח, עיצוב, וייצור מוצרים ו/או מתן שירותים בתהליכי מיקור חוץ בענף התעופה, החלל והביטחון וניתנים ליישום בכל שרשרת האספקה קרי; יצרני מתכות, חומרי גלם לתעשייה, יצרני קשיחים, רכיבים ומוצרים אלקטרוניים, צב"דים, מכלולים, תתי מכלולים ועוד.

התקן פותח על ידי ועדה של מנהלי רכש, פיתוח ואיכות מיצרני האוויר והחלל הגדולים בארה"ב כדרך לצמצום ליקויים בשרשרת האספקה; לשפר ללא הרף את האיכות; לשפר את שביעות רצון הלקוחות; ולהקטין במידה ניכרת את מספר השעות שהוקדש לביקורות, לדרישות ולתיעוד.

באילו מקרים נדרש לעמוד בתקן AS9100D (תקן תעופתי)?

ארגונים העוסקים בתחום התעופה, חלל וביטחון, דוגמת החברות אלביט, אלפא ורפאל, נדרשים לעמוד בתקן AS9100D (תקן תעופתי). עמידה בדרישות התקן נדרשת מאת:

  • רגולציות ממשלתיות

תקן AS9100D הוא חלק מהרגולציות הממשלתיות על פיהן נדרש לעמוד בתקנים בינלאומיים שונים בכדי לקבל אישור פעילות ו/או להשתתף במכרזים ממשלתיים שונים.

  • דרישת לקוחות

לקוחות ושותפים עסקיים פוטנציאליים בתחומי העיסוק הרלוונטיים, עשויים לדרוש עמידה בתקן כחלק מהסכמי ספק-לקוח. זאת בכדי להבטיח את איכות המוצרים וטיב השירותים שיקבלו.

  • תחרות בשוק

כחלק מהתחרות המאתגרת בשוק הגלובלי, חברות המעוניינות להיכנס לשווקים גלובליים ולהציג יתרון על פני המתחרים, יאמצו את התקנים הגלובליים הרלוונטיים, לרבות עמידה בתקן AS9100D, המעיד על המוניטין והאמינות של החברה.

עקרונות ניהול האיכות על פי תקן AS9100:

  • מיקוד בלקוח : הבנת כלל דרישות הלקוח, תכנון ובקרה מותאמים לעמידה בדרישות, שילוב הדרישות במערכת האיכות ויכולת הוכחת עמידה בדרישות כל העת. בנוסף, יישום עקרון זה מקל מאוד במוכנות גבוהה בכל רגע נתון למבדקי לקוח.
  • מנהיגות:  הצגת חשיבות ועקרונות יישום התקן בארגון ותקשור לכל בעלי העניין בארגון באמצעות כתבי מדיניות, קוד אתי בארגון אשר תורמים רבות לתרבות ארגונית מותאמת לרמה הנדרשת.
  • מעורבות:  יצירת תרבות ארגונית אשר מעודדת מודעות כל עובד לתרומתו האישית במניעת טעויות אנוש, מניעת חריגות בתהליך, זיהוי חריגות בשלבים מוקדמים ונקיטת יוזמה אישית בפעולות שיפור בתהליכי הארגון.
  • גישה תהליכית: גישה זו מבוססת עקרון ה – (PDCA (PLAN – DO – CHECK – ACT, היינו, תכנן – בצע – בדוק- פעל. כל פעולה בארגון נדרשת לתכנון ע"פ שיטה, ביצוע ובקרה מותאמת, ופעולה מתמדת לשיפור ומניעת חריגות.

(בבסיס הגישה הנחה מרכזית שכל יישום בארגון צריך להיות מתוכנן, בכל הממשקים הרלוונטיים על מנת שיתבצע באפקטיביות ובמענה מלא לדרישה, ובתוך כך, יכולת הארגון לבקר ולזהות כל חריגה שאינה מתבצעת לפי דרישה, תוך קיום שיטה שתאפשר ביצוע פעילות מתקנת שתמנע הישנות החריגות לאורך זמן).

  • קבלת החלטות מבוססת: כלי מרכזי המאפשר לארגון להיות מצליח ומוביל בתחומו הוא מנגנון קבלת ההחלטות. כאשר יש שיטה מבוססת לניתוח נתונים, אופן קבלת ההחלטות יהיה שקול ומדויק יותר לטווח ארוך, ופחות ספקולטיבי ולא מבוסס. החלטות שאינן מבוססות נתונות לסיכוני כשל תהליכי ותוצאות לא רצויות.
  • ניהול אינטראקטיבי: גישה המחייבת ניהול אינטראקציות פנימיות וחיצוניות בארגון, בין כלל הממשקים היישומיים על מנת שהתהליכים בארגון, ניהול המשימות ובקרות בסנכרון גבוה מדויקות ועדכניות בכל זמן נתון, בסנכרון מלא.
  • ניהול סיכונים: בבסיס עקרון זה ההנחה שכל תהליך ויישום בארגון נתון לסיכון וכך מהווה סיכון על הצלחת הארגון. לפיכך, ביישום דרישה הארגון יבסס שיטה לזיהוי והערכת סיכונים אשר באמצעותה ידע לפעול ולתכנן פעולות מיטיגציה (MITIGATION) שמטרתן להקטין את השפעת הסיכון על המוצר / התהליך הנדון ואף למנוע אותו. מנגנון ניהול סיכונים חשוב מאוד ונפוץ מאוד בתקנים ובארגונים רבים בעולם.
  • בקרה: התקן מציב דרישות לקביעת מנגנוני בקרת תהליך ובקרה סופית על מנת למנוע חריגות בתהליך ומסירת מוצר / ביצוע שירות שאינם עומדים בדרישות ועלולים לפגוע בשרשרת האספקה של המוצר.

מנגנוני בקרה אלה יכולים לסייע לארגון באופן משמעותי למזער ייתכנות חריגות, תקלות, נזק לציוד ולהגיע לתוצאות הרצויות.

מהם ההבדלים בין AS9100D לבין AS9100?

תקן AS9100D הוא גרסה משודרגת של תקן AS9100, כשהתקן החדש מתמקד במספר פרמטרים חשובים שפותחו במטרה לשפר את האיכות ותהליך הניהול של המוצר הסופי בענפי התעופה והחלל. כך, התקן החדש מדגיש את הצורך בהבנת הקשר הארגוני והשפעותיו, כמו גם הכרה בחשיבות הבנת צרכי הלקוח והליכי בקרה קפדניים לאורך כל תהליך הייצור והשיווק של המוצר.

כיצד עמידה בתקן AS9100D מסייעת בהתנהלות פנים ארגונית?

הטמעת התקן יכולה לסייע לא רק לחיזוק ושיפור המוניטין של החברה, אלא גם לשיפור תהליכי העבודה. זאת באמצעות ניהול פרויקטים מבוקר וייעול מערך התקשורת הפנים ארגוני, באופן שיביא לשיפור מתמיד לאורך כל תהליך שרשרת האספקה והייצור של המוצר.

השארת פרטים
מעוניינים בשיחת ייעוץ עם מומחה בתחום?

הדגשים החשובים בבקרת התהליך ע"פ תקן AS9100D:

  • בטיחות מוצר.
  • מניעת חדירת זיופים.
  • מניעת גופים זרים.
  • בקרת פריטים קריטיים.
  • בקרת מאפייני מפתח.
  • מניעה וצמצום השפעת סיכונים (ע"פ תכנית ניהול סיכונים).
  • בקרת מדדי ביצוע לאורך כל תהליך הייצור / השירות.
  • בקרה סופית לפני מסירה.
  • בקרה שלאחר מסירה.

ארגונים המיישמים בקרת תהליך ודרישות אלה באפקטיביות נהנים מייצור המוני במינימום תקלות, חריגות ותלונות לקוח. המטרה היא לזהות בתהליך ההסמכה את כל נקודות הסיכון והיישומים הנדרשים לבקרה, לבצע תכנון שיטתי מתאים, תכנון והנגשת כלים ומשאבים הנדרשים ליישום נכון וקביעת מנגנוני בקרת אפקטיביות רציפה.

  • שיפור מתמיד: בדומה לעקרון הגישה התהליכית, הנחת המוצא היא שהארגון צריך להיות במגמת שיפור מתמיד, בכל תחומי הפעילות לפי הפערים המזוהים בתהליך (GAPS) וצורכי הארגון המשתנים. עקרון זה מאפשר לארגון יכולת חשובה – לבסס אפקטיביות והצלחה יישומית לאורך זמן לצד היכולת החשובה להגיב לשינויים מהר ובזמן.

הליך הטמעת תקן AS9100D – כמה זמן לוקח להטמיע את התקן?

ארגונים רבים המעוניינים לעבור הליך אישור והטמעה של תקן AS9100D פונים לברר את לוחות הזמנים המשוערים וכמה זמן עליהם להקדיש לתהליך. ככלל, תהליך הסמכה והטמעה מלאה יכול לנוע בין חודש לבין שלושה חודשים, אך תשובה מדויקת לשאלה תוכלו לקבל רק לאחר ניתוח ואפיון מאפייני הפעילות של החברה, גודל החברה, זמינות גוף ההסמכה ופרמטרים נוספים.

כיצד נקסטפ תוכל לסייע לנו?

חברה מקצועית ומנוסה בתחום כמו נקסטפ תקינה ישירה תוכל לסייע לארגונים לנתח את מאפייני הפעילות שלהם ולהתאים את הצרכים והדרישות של התקן לכדי פעולות ליישום בשטח. היכרות מעמיקה עם דרישות משרד הביטחון ושאר הגופים הרגולטוריים, יחד עם יכולת ייעוץ ממוקד – זהו חלק ממעטפת השירותים הנרחבת שחברה מקצועית בתחום תוכל לספק לכם, במטרה לייעל את התהליך ולהבטיח כי בסיומו תקבלו אישור עמידה בתקן.

חידוש הסמכה תקן תעופתי

אישור התקן התעופתי ניתן לפרק זמן של שלוש שנים ובכפוף לבדיקות שנתיות. על מנת לחדש את הסמכת התקן וכן להיערך למבדקים חיצוניים, יש לוודא כי הארגון אכן עומד בנהלים ובדרישות, ולהציג את המסמכים הרלוונטיים ואת תיק הנהלים, הכולל אוגדן רשומות איכות, נהלים, הוראות עבודה, סקרי איכות ומבנים פנימיים קודמים.

גם בחידוש הסמכה תקן תעופתי, מומלץ להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית ומנוסה בתחום. חברה כזו תערוך לארגון מבדק פנימי המדמה את המבדק החיצוני אותו הארגון יצטרך לעבור, ובמידת הצורך אף להיערך מבחינת השלמת פערים ויישום תהליכי איכות כנדרש בתקן.

כדאי לדעת כי חידוש הסמכה תקן תעופתי, כמו גם הוצאת הסמכה לראשונה, כרוכים בתשלום אגרה לגוף ההסמכה בגין ביצוע הבדיקות והנפקת התעודה. זאת מלבד התשלום עבור שירותי הייעוץ והליווי לצורך ייעול ההליכים.

למאמר מקיף אודות חשיבות הטמעת תקן AS9100 בארגון 

תהליך הסמכה לתקן AS9100D

חברת נקסטפ מעניקה כבר שנים רבות שירותי ייעוץ וליווי להסמכה לתקן AS9100 בארגונים רבים בתעשיית הבטחון, התעופה בארץ ובחו"ל.

מעוניינים לגלות מדוע כדאי לעבור הסמכה לתקן AS9100 עם חברת Nextep? 

טופס תחתון

מעוניינים לקבל מידע נוסף אודות תקן AS9100?

מלאו פרטים או צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם!
  • טלפון

    03-7176020

  • מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
    א.ת חדש ראשון לציון

  • א' - ה'
    08:00-17:00